Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék A könyv elektronikus formában A könyvről írták

Grétsy László (szerkesztő): Vallomások
Harminchárom jeles magyar kortársunk gondolatai anyanyelvünkről

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Grétsy László: Vallomások

128 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789639902343
2009

A 2009-es év emlékezetes, legalábbis számontartásra érdemes esztendő minden magyar ember számára. Nemcsak Kazinczy-emlékév a magyar nyelvújítás vezéralakja születésének 250. évfordulójára emlékezve, hanem A magyar nyelv éve is. 

Ez alkalomból az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Honismereti Szövetség két kérdéssel fordult a világ magyarságának számos olyan jeles személyiségéhez, aki megítélése szerint íróként, művészként, tudósként, közéleti személyiségként felelősséget érez anyanyelvünk iránt.  

1. Milyennek érzi most, 2009-ben, a Kazinczy-évben anyanyelvünk állapotát, más népek anyanyelvéhez viszonyított helyzetét, valamint a magyarság megmaradásában és boldogulásában betöltött, illetőleg betölthető szerepét? 

2. Hogyan fogalmazná meg egyetlen mondatban anyanyelvünkhöz fűződő érzelmi kapcsolatát? 

A felkértek közül harminchárman válaszoltak a kérdésekre. A kötet a felelők betűrendjében, bármilyen érdemi változtatás nélkül adja közre gondolataikat. 

2009. december 12-én, szombaton délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartotta az Anyanyelvápolók Szövetsége idei ünnepi közgyűlését, amely a Kazinczy-emlékév és a Magyar nyelv évének is egyik záróeseménye volt.  

Itt mutatták be a Vallomások című kötetet, amely a "Harminchárom jeles magyar kortársunk gondolatai anyanyelvünkről" alcímet viseli és a TINTA Könyvkiadónál jelent meg. Grétsy László, a kötet szerkesztője és összeállítója elmondta, hogy az év elején két kérdéssel fordult a magyarság számos olyan jeles személyiségéhez, aki íróként, művészként, tudósként, közéleti személyiségként felelősséget érez anyanyelvünk iránt. 

Mindegyik feleletből az anyanyelvhez fűződő bensőséges viszony, a magyar nyelv iránti csodálat és szeretet olvasható ki. Ugyanakkor jó néhányan kiemelik, hogy mindnyájunk felelőssége anyanyelvünk védelme, ápolása. 

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok így vall: "Magyar anyanyelvük olyan létfontosságú nekem, mint az oxigén az edzéstervem teljesítéséhez." 

A Vallomások c. kötetet a TINTA Könyvkiadó az Ékesszólás Kiskönyvtára 11. köteteként jelentette meg. 

 


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 11. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.