Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták

Eőry Vilma (főszerkesztő): Magyar értelmező szótár diákoknak
Szómagyarázatok példamondatokkal

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Eőry Vilma: Magyar értelmező szótár diákoknak

912 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789639902602
2010

A Magyar értelmező szótár diákoknak egynyelvű szómagyarázó szótár, amely elsősorban 10–15 éves tanulók számára készült. A szerkesztők ezt a korszerű anyanyelvi szótárt azoknak szánták, akik az „ablak–zsiráf” típusú szótárakat már kinőtték, de akik számára a felnőtteknek készült értelmező szótárak használata még nehézségekbe ütközik. A szótárban megmagyarázott szavak között nyelvünk mindennapi szavai mellett szép számmal találunk elavult, régi és új, napjainkban keletkezett szavakat is. A régi szavak közül jó néhány megtalálható klasszikus, kötelező olvasmányként is szereplő irodalmi művekben, így ezek megértéséhez is segítséget nyújt a szótár. 

A szócikkek megadják a szavak jelentéseit és jelentésárnyalatait, meg­mutatják gyakoriságukat, és feltüntetik stilisztikai értéküket. A szótár anya­nyelvi oktatásban való felhasználhatóságát nagymértékben növeli, hogy összes szavának minden jelentéséhez példamondat kapcsolódik, így a definíciók a példamondatokkal együtt jól megvilágítják az adott szó jelentését, használati körét, stilisztikai értékét. 

A Magyar értelmező szótár diákoknak főbb jellemzői: 

– 16 000 címszó, 

– 40 000 jelentés, 

– 55 000 példamondat, 

– 500 irodalmi idézet. 

A szótár segíti a tanárokat diákjaik anyanyelvi kompetenciájának fejlesztésében és a tanulóifjúság szókincsének bővítésében. Ugyanakkor a Magyar értelmező szótár diákoknak kiválóan alkalmas arra is, hogy a tanulók elsajátítsák és elmélyítsék szótárhasználati ismereteiket, és a szótárhasználat során szerzett készségüket a későbbiekben hatékonyan kamatoztassák. Haszonnal forgathatják a magyart idegen nyelvként tanulók is. 

Eőry Vilma főszerkesztő, főiskolai tanár, korábban az MTA Nyelvtudományi Intézetének főmunkatársa 2008-tól az MTA Szótári Munkabizottságának tagja. A TINTA Könyvkiadónál megjelent korábbi szótárát, az Értelmező szótár+ című kiadványt a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága Kiváló Magyar Szótár díjjal tüntette ki. 


TINTA szótárak sorozat 58. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.