Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták Bővítés

Minya Károly: Új szavak I.
Nyelvünk 1250 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Minya Károly: Új szavak I.

180 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789637094743
2007

Minden nyelv, így anyanyelvünk is szüntelenül változik. A nyelv változása a szókincs mozgásán mérhető le legkönnyebben: szavak avulnak el, új szavak születnek és a régiek új jelentést nyerhetnek. 

Az Új szavak 1250 olyan szót tartalmaz szótárszerűen feldolgozva, amelyek legtöbbje az elmúlt évtizedekben került be nyelvünkbe. Ajánljuk Önnek is: ha szeret kalandozni a szavak birodalmában; ha gyakran találkozik új szavakkal, de nem tudja pontosan, mit is jelentenek; ha sajátos nézőpontból kívánja áttekinteni elmúlt évtizedünk történelmét. 

A szócikkekben a címszó mellett szerepel a szófaja, a létrejöttének módja és a stílusminősítése. Az idegen szavak esetében az eredetet, illetve a pontos kiejtést is megadja a szótár. 

A szótár erénye, hogy az egyes új szavaknak nemcsak a jelentését tartalmazza, hanem a használatukat számítógépes szövegkorpuszból idézett példamondattal világítja meg. 

Az új szavak elsősorban összetételek, képzett szavak és tükörszók. Eredet és nyelv szerint a legnagyobb az angol szavak csoportja, de néhány német, olasz, orosz, spanyol és japán eredetű szóval is megismerkedhet az olvasó. Az új szavak jelentős része végső soron a görög-latin nyelvekben gyökerezik. 

Az Új szavak egy induló sorozat első kötete, a tervek szerint két-, háromévente rendszeresen követni fogja egy-egy újabb gyűjtés közreadása. 

Minya Károly a Nyíregyházi Főiskola tanára, neves szókincskutató. Eddigi kutatásait a Mai magyar nyelvújítás és a Rendszerváltás – normaváltás című monográfiáiban foglalta össze. 

A kötet szerves folytatása az Új szavak II. – Nyelvünk 800 új szava értelme­zésekkel és példamondatokkal című kiadvány. A szerző további monográfiája a TINTA Könyvkiadónál: Változó szókincsünk.


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 3. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.