Tinta Könyvkiadó

Leírás Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták Bővítés

Minya Károly: Új szavak II.
Nyelvünk 800 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Minya Károly: Új szavak II.

142 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789639902145
2014

Anyanyelvünk új szavaival, kifejezéseivel való ismerkedés izgalmas szellemi kaland. Szókincsünk „ifjú” elemei fölhívják a figyelmünket arra, hogy a körülöttünk lévő világ gyors változását mennyire pontosan követi nyelvünk gyarapodása. 

Az Új szavak II. a 2007-ben megjelent I. kötet szerves folytatása. A mostani gyűjteményben a szerző 800 újabb kifejezést tár az olvasók elé. A közreadott címszók jelentését a pársoros magyarázaton túl az interneten fellelhető, élőnyelvi példamondatok világítják meg. A szótár újdonsága, hogy a szavak gyakoriságára vonatkozó adatokat is közöl. 

A gyakorisági jelzés után szerepel a címszó szófaja: a legtöbb közülük főnév (pl. fényfestés, villámrandi). A szavak mellett számos szószerkezet (pl. ökológiai lábnyom, welcome drink) értelmezése is megtalálható a kötetben. Az új szavak keletkezési módjukat illetően döntő többségükben összetételek (pl. bankképes, kalandpark). A szótár egy-egy kifejezés szakterületét is feltünteti. Igen sok az informatika nyelvéből származik, ez magyarázza, hogy sok közöttük az angol nyelvből való átvétel (pl. lájkol, okostelefon). 

Az Új szavak II. hatékony segítség a neologizmusok jelentésének megismeréséhez. Hasznos azok számára, akik csokorba gyűjtve kívánják tanulmányozni, hogy milyen kifejezésekkel gyarapodott nyelvünk az elmúlt években. 

Minya Károly a Nyíregyházi Főiskola tanára, a neologizmusok ismert kutatója. A TINTA Könyvkiadónál megjelent monográfiái: Mai magyar nyelvújítás (2003), Rendszerváltás – normaváltás (2005), Változó szókincsünk (2011). 


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 32. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.