Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék

Juhász Attila: A XIX-XX. századi tábori erődítések a Kárpát-medencében
Hadtörténeti rekonstrukció térinformatikával

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Juhász Attila: A XIX-XX. századi tábori erődítések a Kárpát-medencében

164 oldal, B/5, keménytáblás
2004

A szerző a térinformatikai rendszerek nyújtotta lehetőségeket a hadtörténeti vizsgálatokban használja fel. A konkrét kutatómunkát a Kárpát-medence XIX-XX. századi tábori erődítéseinek rekonstruálása jelentette. Minden fontos időszakból egy-egy korabeli tábori erődítést vizsgál, és ezeknek a feldolgozásán keresztül mutatja be a térinformatikai rendszer alkalmazásának lehetőségeit és előnyeit. 

A témakör korábbi irodalma és saját kutatásai alapján összefoglalja a tábori erődítések fejlődésének szakaszait és főbb jellemzőit a vizsgált időszakban. Az erődítések definíciójával, csoportosításával kapcsolatban a korabeli hadtudósokat hívja segítségül. Az I. világháború éveiben bekövetkezett nagy változásokra részletesen kitér. A magyarországi példák előtt minden korszakból egy-egy külföldi példát is ismertet.  

A térinformációs rendszerek alkalmazása a hadtörténeti rekonstrukciókban megkönnyíti az erődítések azonosítását, datálását. Nem elhanyagolható szempont az összegyűjtött adatok digitális archiválásának lehetősége sem. A szerző kutatásai alátámasztják a térinformatikai rendszerek használhatóságát e területen is. Tisztázza a lehetőségeket és előnyöket, amelyek nagyban megkönnyíthetik a hadtörténeti rekonstrukciók végrehajtását. 


Segédkönyvek a hadtörténet tanulmányozásához sorozat VI. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.