Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták

T. Litovkina Anna: Aki keres, az talál
Bibliai közmondások szótára

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

T. Litovkina Anna: Aki keres, az talál

226 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789634091059
2017

A Biblia az emberiség legnagyobb hatású könyve. A közel fél évezrede magyarul is olvasható Szent-írás igen nagy hatást gyakorolt nyelvünkre. Írók, költők építették be műveikbe a bibliai szófordulatokat. A Biblia mindkét részében, az Ó- és az Újtestamentumban található bölcsességek, szentenciák önálló életre keltek nyelvünkben. 

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapi életben használt közmondások között milyen sok a bibliai eredetű, pl.: Aki nem dolgozik, ne is egyék. Ebül szerzett jószág ebül vész el. Nyugtával dicsérd a napot. Senki sem próféta a saját hazájában. 

Az Aki keres, az talál című válogatás 213 bibliai eredetű közmondást tartalmaz rövid magyarázattal és pontos bibliai forrásokkal. A kötetet tartalmas elméleti tanulmány vezeti be. A szótári részt teljes körű szómutató követi, amely feltünteti az adott szót tartalmazó közmondásokat.  

A kötet a széles olvasóközönség számára készült. A nyelvészek, irodalmárok, történészek, újságírók, közmondáskutatók és a magyar nyelv tanárai mellett hasznát vehetik az iskolások, egyetemisták, valamint a Biblia, a magyar irodalom és a magyar nyelv iránt érdeklődők. 

T. LITOVKINA ANNA a Selye János Egyetem (Révkomárom, Szlovákia) docense. Magyarországon és külföldön egyaránt elismert közmondáskutató. A Tinta Könyvkiadónál jelent meg a Magyar közmondások nagyszótára című népszerű könyve. 


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 48. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.