Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Tótfalusi István: Nyelvészeti ínyencfalatok

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Tótfalusi István: Nyelvészeti ínyencfalatok

280 oldal, A/5, puhafedeles
ISBN 9789634090571
2017

A magyar-e a legszebb nyelv? Miért éppen úgy hívjuk magyarul a szomszédos népeket, ahogy? Na és ők minket, illetve mi magunkat? Cirilltől való-e a cirill írás? Miért „spórol” a magánhangzókkal a cseh és a horvát nyelv? 

Efféle érdekes nyelvi kérdésekre kaphat választ a kötetből az olvasó, miközben egyebek mellett azt is megtudhatja, honnan erednek felebarát, búcsúfia, szemenszedett, vőfély stb. szavaink. Olvashat továbbá a magyar nyelvtudomány kezdeteiről, a szóláskeveredés jelenségéről, a nyomda ördögéről és a nyelvújításról, a nyelvek rokonságáról és nyelvcsaládokról. De szóba kerülnek még többek között nyelvi összeesküvés-elméletek is, valamint a furcsán viselkedő francia számok, a nyelvek háborús célokra történő használata, a mesterséges nyelvek és a népetimológia. 

Ajánljuk ezt a könyvet a nyelv és a nyelvi jelenségek iránt érdeklődőknek. A fejezetek szórakoztató és könnyed stílusa tökéletesen alkalmassá teszi őket az élvezetes nyelvi ismeretterjesztésre. Diákok és egyetemisták éppúgy haszonnal forgathatják kötetünket, ahogy az idősebbek is. Jó étvágyat kívánunk a könyvben található nyelvészeti ínyencfalatokhoz! 

Tótfalusi István nyelvész, műfordító és költő, széles körben ismert tudománynépszerűsítő könyveiről is. A TINTA Könyvkiadónál jelentek meg a következő sikerkönyvei: Idegenszó-tár, Kiejtési szótár, Klasszikus szócsaládfák, Magyarító szótár, 44 tévhit a nyelvekről és nyelvünkről. 


Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 49. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.