Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó

Vígh-Szabó Melinda: Szavak eredete munkafüzet
Feladatok a szószármaztatások felkutatásához és magyarázatához

Kedvezményesen megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Vígh-Szabó Melinda: Szavak eredete munkafüzet

48 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9789634091943
2019

A Szavak eredete munkafüzet hét kisebb fejezeten keresztül vezeti be az etimológia területére a felső tagozatos és középiskolás tanulókat. A benne található egyes feladatokhoz számítógép használata, másokhoz kreativitás, nyelvi leleményesség, az ifjúsági nyelvhasználatban vagy a gasztronómiában való jártasság, vagy éppen költői véna szükséges. A tanulóknak számos esetben az idegen nyelvi kompetenciájukat is használniuk kell. 

Az Örökség címet viselő első fejezetben a tanulók uráli, finnugor eredetű szavainkkal, valamint néhány észt és finn kifejezéssel ismerkedhetnek. A második részben a magyar nyelv jövevényelemei bukkannak fel a korai átvételektől kezdve a népi nyelvhasználatig. 

A Szavak születése című fejezetből megtudhatjuk többek között azt, hogy kit nevezünk pandakövetnek, hogyan váltak tulajdonnevek köznevekké, mit takar a http rövidítés, és honnan ered a Fanta elnevezés. 

A negyedik rész a szó és jelentés összefüggéseinek megismertetésére nyújt számos gyakorlatot. Az ötödik, Nyelvi csecsebecsék című fejezet a magyar szókincsben tükröződő világlátást hozza közelebb a tanulókhoz. 

A hatodik részben a tanulók nyelvújítókká válhatnak, a gyakorlatokon keresztül kipróbálhatják kreativitásukat, nyelvi tudásukat. A hetedik fejezet a szókincsváltozások legújabb rétegébe kalauzolja a diákokat: találkozhatnak azokkal a szavakkal, amelyekkel napjainkban a netnyelvészet is foglalkozik. 

A kötet végén megoldókulcs található, mely lehetőséget ad az otthoni munkavégzésre is. Ajánljuk a tanulóknak, szülőknek, pedagógusoknak egyaránt. 


Anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzetek sorozat 18. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.