Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Előszó

Dobsonyi Sándor, Hangay Zoltán, Nagy Katalin: Szófajtani elemzések

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Dobsonyi Sándor, Hangay Zoltán, Nagy Katalin: Szófajtani elemzések

275 oldal, B/5, puhafedeles
2003

„A szó jelentésének alakulását a mondatbeli aktuális szereplésen kívül a szókincs többi tagjához való viszonya is meghatározhatja. Mint ahogy a növények, állatok együttélésének, társulásának vannak törvényszerűségei, és kialakult a növény-, illetőleg állatszociológia tudománya, ugyanúgy képes értelemben beszélhetünk a szavak társas életéről, a szókincs belső szociológiájáról és a társas viszonyok következményeiről is... S mivel a grammatikai kapcsolatok szófaji alapon jönnek létre, a szó élete a szófajba van ágyazva... A jelentések fejlődése szempontjából [is] a legfontosabb alap a szónak szófaji meghatározottsága” – állapította meg Hadrovics László. Ennek a felismerése vezette a szerzőket, amikor elhatározták, hogy a klasszikussá vált Rácz–Szemere: Mondattani elemzések mintájára elkészítik a Szófajtani elemzéseket, hogy a szókincsben tájékozódási pontokat kínáljanak. A Tinta Könyvkiadó, A magyar nyelv kézikönyvei sorozat kiadója fontosnak tart minden, a szókincsbeli eligazodásban segítő újabb vállalkozást, ezért szívesen adta ki ezt a könyvet. A 603 szócikk ezres nagyságrendű szófaji meghatározásai, értelmezései és utalásai nem merev kategorizálással, hanem a grammatikai és etimológiai kapcsolatok egymáshoz viszonyításával nyújtanak fogódzót az elemzések használóinak a pontos szófaji meghatározásokhoz. 

A szerzők az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Karán a magyar nyelvészeti tantárgyak oktatói. Könyvük a több évtizedes oktatómunkájuk alatt összegyűjtött példaanyagot tartalmazza, amelyet a szófajtani szemináriumokon eredményesen használtak és használnak. 

A munkát nagy haszonnal forgathatják a felsőoktatásban és a közoktatásban tanítók és tanulók egyaránt.


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XXIII. tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.