Tinta Könyvkiadó

Leírás Tartalomjegyzék Részlet a könyvből Előszó A könyvről írták

Fodor István: A világ nyelvei és nyelvcsaládjai

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Fodor István: A világ nyelvei és nyelvcsaládjai

316 oldal, A/5, keménytáblás
ISBN 9789634090939
2003

E könyv megjelenéséig a hazai és a nemzetközi könyvpiacon is hiánycikknek számított egy olyan, nem túl nagy terjedelmű kézikönyv, amely eligazítja az érdeklődőket a világ kisebb és nagyobb nyelveiről, és szakszerűen ismerteti a rokon nyelvek közötti kapcsolatokat. 

A nyelvészeti könyvek kiadójának, a Tinta Könyvkiadónak a felkérésére Fodor István, a kérdés ismert szakembere pótolta ezt a hiányt. Számos szakmunka és egy lexikon összeállítása után ő vállalkozott arra, hogy a világ nyelvei közül több mint 500-ról a legfontosabb tudnivalókat egy enciklopédikus jellegű kézikönyvben, népszerű, közérthető stílusban mutassa be az érdeklődőknek. A szerző az olyan közismert nagy nyelvcsaládokon kívül, mint az uráli, az altáji és az indogermán, természetszerűleg tárgyalja az olyan kevésbé ismert nyelvcsoportokat is, mint például a pápua, az amerikai indián nyelvek, az afrikai bantu és a szudáni. 

Az élő nyelvek mellett a szerző kitér a már kihalt (etruszk, sumer, elámi stb.) és a mesterséges (pl. volapük, ido, eszperantó) nyelvekre is. 

Változó világunkban nem ritkaság, hogy korábban csak kevesek által ismert népek és nyelvek a napi híradás és a közfigyelem előterébe kerülnek véres zavargások, terrortámadások, háborúk folytán. Könyvünk a kisebb népek nyelveiről is eligazítást nyújt. 

A kötetben megadjuk földünk 190 országának jegyzékét az adott ország hivatalos nyelvének és az ott beszélt fontosabb nyelveknek a megnevezésével. A nagyobb írásrendszerek és ábécék (pl. sémi, görög-latin, szanszkrit, indiai, örmény) 18 összefoglaló táblázatát is közöljük. 

Az egyes nyelvek könnyebb visszakereshetősége és az áttekinthetőség kedvéért mutatóban ábécé rendben felsoroljuk a tárgyalt nyelveket. 

A kötet szöveges részét színes térképek egészítik ki, amelyek bemutatják a világ főbb nyelvcsaládjait, Európa nyelveit és Észak- és Dél-Amerika indián nyelveit. 

Jelen kötetet a széles nagyközönség kezébe szántuk, de bevezető nyelvészeti stúdiumoknak is hasznos segédkönyve lehet.


   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.