Tinta Könyvkiadó

Kékessy László: A magyar vadász kézikönyve

Megvásárolhatja webáruházunkban!
bevásárlókocsi

Kékessy László: A magyar vadász kézikönyve

132 oldal, B/5, puhafedeles
ISBN 9639372404
2003

Kékessy László célkitűzése szerint A magyar vadász kézikönyve című műve 1925-ben azok számára készült, akik meg kívánják érteni a vadásznyelvet, amely nélkül lépten nyomon elárulnák laicitásukat. 

A második világháborút követő évtizedekben a vadászat sajnálatos módon csak a kivételezett helyzetben lévő politikai elit időtöltése volt. Napjainkban ismét szélesebb réteg számára nyílik lehetőség e nemes sport és kedvtelés gyakorlására. Szükséges, hogy korunk vadászai is megismerkedjenek a szakszavakkal, a vadásznyelv kifejezéseivel. 

Kékessy László könyve gazdag gyűjteménye a vadászati terminológia körébe eső tudnivalóknak. Kézikönyvként több mint 3000 címszó alá besorolva ismerteti a szükséges vadászati ismereteket. 

A szerző a mű előszavában így ír könyvéről: "A magyar vadásznyelv nem csinált nyelv. Mint ahogy a magyar ember háziállatainak úgyszólván minden mozdulatára külön kifejezést talált, éppúgy a vadász az ő vadjainak testrészét, járás-kelését, szokásait, szaporodását más-más fogalmakkal jelöli meg. Tehát nem valami jassznyelv, vagy egy elkülönített társaság titkos beszéde, hanem a művelt, képzett vadász szabatos, célszerű kifejezésmódja." 

A fenti szavak szellemében ajánlja a Tinta Könyvkiadó e hiánypótló könyvet a vadászok mellett mindazoknak, akik a vadászat mögött rejtőzködő kultúrtörténetre is kíváncsiak.


Mesterművek sorozat tagja.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.