Tinta Könyvkiadó

Hat magyar család él a most felfedezett csendes-óceáni szigeten, miközben esténkét a Magyar szókincstár segítségével scrabble-t játszanak

Elsőként adunk hírt az elmúlt napokban a világsajtón szélsebesen végig száguldó hírről. A National Geographic számolt be 2019. június 17-én, hétfőn arról, hogy a Déli Csendes-Óceán közepén Chilétől 2200, Ausztráliától pedig 3400 kilométerre, a 34. déli szélességi körön egy eddig ismeretlen szigetet fedeztek fel. A szigethez a legközelebbi lakott hely, a Parrot Islad 850 km-re fekszik. A szigetet felfedező Gold Thorn nevű kutatóhajó legénysége már 22 kilométerről észrevette, hogy egy nádfedeles építmény áll a most először megpillantott sziget közepén. Megközelítve az új szigetet, az emberi élet további nyomait fedezték fel.
.

.
A szigetre elsőként az expedíció vezetője, John Basket lépett, majd őt követte 4 etnográfus kutató. Megismerkedve a helyi lakosokkal megtudták, hogy Aerospace típusú repülőgépük pont 8 éve, 2011-ben ezen a napon siklórepüléssel csúszott bele az óceánba, és a szerencsének köszönhetően azt 8 órai hánykódás után a tenger viszonylag erős áramlása a sziget partjaihoz sodorta. A repülőnek az akkori 31 utasa mind sértetlenül partra jutott. Az utasok az Észak-Magyarországon található Ecseg nevű faluból indultak útnak, közös családi nyaralásra. Az addig lakatlan szigeten megfeszítve dolgoztak kezdetben, hogy megteremtsék a létfenntartás alapvető körülményeit. Időközeben azonban a helyzetük könnyebb lett, mivel a sziget a nagy tengeri szemétfolyam áramlásában fekszik. Ezért sok minden használható és fontos dolgot partra tudtak vonszolni magunknak. A szigetlakók vezetője elmondta, hogy "megérkezésük" óta ketten elhunytak, és 5 gyermek született, akik közül ketten ikrek, így most a szigeten összesen 34-en élnek.
.
A mindennapjaik békességben telnek, megteremtették maguknak a nyugodt életteret. A nappali kétkezi munka mellett esténként scrabbleznek. A scrabble játék közben felmerülő vitás kérdések eldöntéséhez a TINTA Könyvkiadó Magyar szókincstárát használják. John Basket kérdésére elmondták, hogy onnan van nekik a Magyar szókincstáruk, hogy a partra vetődöttek között volt egy éppen érettségiző leány, aki ezt a gazdag tartalmú szinonimaszótárt kapta ajándékba a jeles érettségijéért nagybátyjától, aki mellesleg most szintén a szigeten él.
.
Ezért John Basket el is nevezte az eddig anonim szigetet Hungarian Thesaurus-nak, azaz Magyar szókincstárnak.
A National Geographic hajójának a legénysége meglepetten hallgatta, hogy a szigetlakók nem kívántak visszatérni a civilizált világba, mert mint mondták, jól el vannak itt a szigeten a kis munkával és az óceáni szemétből kihalászott "kincsekkel", meg az esti scrabble-lel.
.
Sajnos azonban a szigetlakók további nyugalma veszélybe került, mert a kanadai Realy News TV Chanel valóságshow-ba szeretné bevonni a 34 magyar szigetlakót.
.
A most már Hungarian Thesaurus nevet viselő sziget lakóinak nélkülözhetetlen segédszótára, kedvenc kézikönyvük, a Magyar szókincstár itt rendelhető meg a TINTA Könyvkiadótól 6500 Ft-ért:
.
A postai megrendelést az alábbi számítógépes linken teheti meg: [kattintson ide:]
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.