Tinta Könyvkiadó

Tükör-képek: videóinterjú Kiss Gáborral, a TINTA Könyvkiadó főszerkesztőjével


Az interjú IDE KATTINTVA nézhető meg
.
KISS GÁBOR Nyelvész, a Tinta Könyvkiadó vezetője
Budapesten született 1955-ben, négy gyermek édesapja.
Kiss Gábor – ahogy ismerősei nevezik, a Szókincstárnok – a TINTA nyelvészeti és szótárkiadó igazgató-főszerkesztője. Becenevét onnan kapta, hogy 1998-ban jelentette meg a leggazdagabb tartalmú magyar szinonimaszótárt, a Magyar szókincstárt. Feleségével, Temesi Violával a közösen vezetett TINTA Könyvkiadó a mai napig 650 olyan igényes kiadványt jelentetett meg, amely sokoldalúan leltározza a legnagyobb hungarikumnak, a magyar nyelvnek gazdag szókincsét.
Kiss Gábor számos vaskos kötet, köztük a Régi szavak szótárának és a Nagy magyar tájszótárnak a főszerkesztője. Munkásságát az Anyanyelvápolók Szövetsége Lőrincze Lajos-díjjal ismerte el. 1979-től negyedszázadon át volt az MTA Nyelvtudományi Intézetének számítógépes nyelvész munkatársa. Kollégáival magyarul és oroszul beszélő számítógépet fejlesztett ki. Részt vett a Magyar nagyszótárnak a lexikográfiai előkészítő munkálataiban. Ízig-vérig lokálpatrióta, lakóhelyének, Albertfalvának nagyra becsült alakja. A helyi közéletében vállalt munkájáért Albert Herceg-emlékérmet kapott. 1992-ben alapító tagja, majd tíz éven át elnöke volt az Albertfalvi Keresztény Társas Körnek. Vallja: a szó az élet tükre. Egy-egy csokorra való korfestő szó pontosabban jellemez egy kort, mint bármely vaskos történelmi monográfia.
"Semmi nem tükrözi jobban a mindennapjainkat, mint a szavak. Mindnyájan tudjuk azt, hogy a szó az kincs. Vallom, hogy a magyar nyelv a legnagyobb hungarikum. Nemcsak egy összetartó erő, hanem a régi világnak, a régi kultúrának a hordozója is."
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.