Tinta Könyvkiadó

Újra itt a Magyar szókincstár. Hanthy Kinga 24 éves beszámolója a megjelenésről (6. hír)

A Magyar szókincstárat 2022. november 11-ig 40% kedvezménnyel lehet előrendelni 11.990 Ft helyett 7.194 Ft-ért a következő linken: [Katt ide]


Pesti Gáborral indul és Kiss Gáborral fejeződik be a névsor. A két Gábor között található többek között Szenes Molnár Albert, Pápai Páriz Ferenc, Bod Péter, Czuczor Gergely, O. Nagy Gábor, a szótárírók népes és szorgalmas sora. Mindnyájan azzal a szándékkal fogtak művük készítésébe, hogy pallérozzák a magyar nyelvet. Ha latin-magyar szótárt készítettek, azzal, ha szólásainkat gyűjtötték egybe, ha értelmező vagy szinonimatárat állítottak össze, azzal járultak hozzá gazdagításához.


A hazai nyelvtudomány legújabb nagy vállalkozása a Kiss Gábor főszerkesztésével készült Magyar Szókincstár, mely rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára. Antonimaszótárként máig egyedüli a hazai kínálatban.
Lenyűgözőek a Magyar Szókincstár számadatai: huszonötezer címszó, nyolcvanezernél több szótári egység, tizennégyezer ellentétpár, 3800 szólás található a kötetben, amely minden eddiginél nagyobb „kínálati tára” nyelvünknek. Mindez egy magánkiadó, a TINTA kiadásában, méghozzá olyan korban, amikor nem szokás hosszú távú befektetéseket vállalni. A szótár nem gyorsan megtérülő árucikk.
Akik jelen voltak a TINTA Kiadó szótárnapján a budai Szent Margit Gimnáziumban, megnézhették a Kiss Gábor szótárgyűjteményéből készült kiállítást is a kezdetektől napjainkig, reményt nyújtva, hogy mindenkor voltak és lesznek, akik a szívükön viselik az anyanyelv ügyét.
Hanthy Kinga
Magyar Nemzet, 1998. november 28. szombat

   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.