Tinta Könyvkiadó

Ismét megjelent a Magyar szókincstár - Napvilágot látott a szótár 10. kiadása [MTI, OTS] (10. hír)

2022. november 18., péntek 11:55
.
Budapest, 2022. november 18., péntek (OTS) - A Magyar szókincstár, alcíme szerint Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára először 24 éve, 1998-ban jelent meg. Grétsy László, az akkori szótárbemutatón így fogalmazott: Uraim le a kalapokkal az új szótár és alkotói előtt!
.
Rögtön a könyveladásisikerlisták élére került a 25.000 címszót tartalmazó legnagyobb magyar szinonima szótár. A közönségsiker mellett szakmai elismeréseket is besöpört a szótár, a Szép Magyar Könyv Versenyen oklevéllel jutalmazták, a könyvtárosok pedig a rangos Fitz József díjjal tüntették ki. A megjelenés óta számos magyar tankönyve bekerült, és gyakran ebből a szótárból adják fel a feladatokat a tanulóknak. Több mint félszáz elismerő ismertetés jelent meg róla.
.
Kiss Gábor, a Magyar szókincstár főszerkesztője a TINTA Könyvkiadó albertfalvi szerkesztőségi irodájában az érdeklődőknek tartott tájékoztatón elmondta, az elmúlt három évben nem volt kapható ez a gazdag tartalmú szinonimaszótár. Azért döntöttek mégis az új, ismételt kiadás mellett, mert idén a magyar érettségiken ennek a szótárnak az előszavát kellett értelmezniük az érettségiző diákoknak. Ez adta a végső lökést a Magyar szókincstár, immár 10. kiadására.
.
A napokba került a könyvesboltokba az új kiadás. A megjelenés időzítése sem véletlen, hiszen közeledik a karácsony, és a Magyar szókincstár hasznos ajándék. Végezetül Kiss Gábor a tájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a szótár talán segít megállítani beszédünk elszürkülését, hiszen benne mindenki minden alkalomra megtalálja a legmegfelelőbb szót.
.


A Magyar szókincstárat 2022. november 30-ig 40% kedvezménnyel lehet megrendelni 11.990 Ft helyett 7.194 Ft-ért a következő linken: [Katt ide]

   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.