Tinta Könyvkiadó

Ismét kapható: Etimológiák, szóelemzések a Czuczor-Fogarasi szótárból

Az eredeti mű hat kötetéből azokat a részeket adjuk közre, amelyek szavak, szóelemek, szógyökök történetével, eredeztetésével foglalkoznak. Az érdeklődők most egyetlen kötetben találják meg a Czuczor-Fogarasi szótárnak azokat a részeit, amelyek napjaink új szótörténeti vizsgálataihoz szükségesek lehetnek.
.

.
A magyar nyelv szótárát, népszerű nevén a Czuczor-Fogarasi szótárt már megjelenésekor többen támadták, majd hosszú időn át méltatlanul elhallgatták, napjainkban viszont sokan mindenre pontos feleletet adó bibliának tekintik. Az igazság középen van: a Czuczor-Fogarasi szótárhoz összegyűjtött nagy mennyiségű nyelvi adat, valamint a két szótárszerkesztő nyelvszemlélete ma is megtermékenyítőleg hathat nyelvünk vizsgálatára és ezen belül szókincsünk történetének feltárására. Sosem szabad elfelednünk azonban a kötetek forgatásakor, hogy minden tudomány, így a nyelvtudomány is sokat lépett előre módszereiben, technikájában a szótár megjelenése óta eltelt mintegy százötven év alatt.
Feladatunk tehát, hogy a Czuczor-Fogarasi szótárban közreadott nyelvi adatsorokat, szóelemzéseket, szóeredeztetéseket a nyelvészet modern módszereivel újravizsgáljuk, a szótár állításait napjaink nyelvészeti kutatásainak eredményeivel ütköztessük, hogy közelebb kerüljünk szókincsünk egyes elemeinek, szavainknak gyakran ködbe vesző történetéhez.
Kívánjuk, hogy szótárunk lapozgatása gondolatébresztőleg hasson, sikeres búvárkodás alapjául szolgáljon, valamint hasznos kiindulása legyen új nyelvészeti kutatásoknak.
A szótár részletes leírását ide kattintva olvashatja: Etimológiák, szóelemzések a Czuczor-Fogarasi szótárból
VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK
Érdeklődés telefonon (1) 371 05 01.
A szótárt megrendelheti közvetlenül a TINTA Könyvkiadótól úgy, hogy utánvéttel a posta szállítsa ki Önnek. Ebben az esetben 25% kedvezményt adunk a szótár árából és 1.000 Ft postaköltséget számolunk fel.
Azaz 25 % kedvezménnyel 7.990 Ft helyett 6.000 Ft a szótár ára, plusz még 1000 Ft postaköltség, azaz összesen 7.000 Ft-ot kell Önnek a szótár átvételekor fizetnie a postásnak.

Ha több könyv rendelése esetén a vásárlás értéke 10.000 Ft feletti, akkor nem számolunk fel postaköltséget, azaz a postai kiszállítás ingyenes.
A megrendelését leadhatja a (1) 371 05 01 telefonszámon vagy elküldheti a (1) 371 05 02 faxszámon. Lehetőség van arra is, hogy az internetes webáruházunkon keresztül rendelje meg a könyvet és a postai kiszállítást ide kattintva.
   
Játékok
 Nyelvi játék: Akasztófa  Nyelvi játék: Nyelvi Totó Nyelvi játék: Felelj, ha tudsz!
Ön szerint melyik három szó jellemzi a legjobban 2023-at?



szavazás
Tinta Könyvkiadó TV Tinta Könyvkiadó Twitter Tinta Könyvkiadó Instagram
A Tinta Könyvkiadó működését 2022. évben a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta.
Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv megjelentetése szakmai program megvalósítását 2023. évben a támogatta.
A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását 2021. évben a támogatta.